"S-60" Projekt

Gyártósor új olajipari nagynyomású tömlő termékcsalád előállítására

A projekt sikeres lezárásával elindult a termelés a ContiTech Rubber Industrial Kft. legújabb gyártósorán, melynek üzembe helyezésével az eddigieknél 50%-kal hosszabb, 60 m-es tömlőkhöz juthat a tengeri és szárazföldi fúráshoz és kitermeléshez az olajipar.

 • A projekt azonosítója:
  GOP–2.1.1-09/C-2009-0008
 • A projekt teljes összege:
  870 417 772 Ft
 • Támogatás összege:
  217. 430.359 Ft
 • A megvalósítás időszaka:
  2010.04.20 – 2011. 06.30.

Az új gyártósoron készülő tömlők kielégítik a nagynyomású fúró- és termelő gumitömlőkre vonatkozó legszigorúbb szabványok követelményeit. A cég jelenleg az egyetlen gyártó a piacon, amelyik képes ezeket a nagynyomású tömlőket ilyen nagy hosszúságban szállítani az American Petroleum Institute (API) szabványoknak megfelelő minőségben.

Az elmúlt években az egyre szűkülő készletek hatására, az olajipar érdeklődése egyre inkább olyan mélytengeri lelőhelyek felé fordult, amelyek kitermelése a korábbi technológiával gazdaságtalan volt. A jól kifejlesztett, költséges infrastruktúrával rendelkező nagy mezők mellett, már kicsi, távoli mezőkön is folyik olaj- és esetenként gázkitermelés. Előnyös tulajdonságaik - pl., hogy könnyebben szállíthatók tengeren és szárazföldön egyaránt – sok esetben gazdaságossá teszi a gumitömlők, mint hajlékony vezetékek felhasználását ezeken a marginális mezőkön.

Az offshore olajfúrások kb. 20 évvel ezelőtt érték el az 1000 méteres vízmélységet, s napjainkban már egyre nagyobb mélységekben folynak, a korszerű fúróhajók közül sok alkalmas arra, hogy akár 3000 méteres mélységben is végezzen fúrásokat. A tengeri kitermelésnél jellemzően az úszó kitermelő egységekre helyeződött át a hangsúly, a fix platformok részaránya az új beruházásoknál fokozatosan csökken. Mind a tengeri, mind a szárazföldi olajfúrások a korábban megszokottnál hosszabb, erősebb tömlőket igényelnek.

A fúrásban, kitermelésben bekövetkezett technológiai változások új követelményeket támasztanak a hajlékony csővezetékekkel szemben, kihívást jelentve a tömlőgyártók számára.

Az olajipar jelentős beszállítójaként - az előző években megvalósított két nagy technológia-korszerűsítő, kapacitásnövelő fejlesztés megvalósítása után, a piaci igények módosulását, tapasztalva vágtunk bele újabb projektünkbe, melynek megvalósítása után képesek vagyunk a vonatkozó API szabványok követelményeit kielégítő tömlők gyártására akár 60 m hosszúságig, 2”-8” belső átmérő tartományban. A gyártható tömlők megengedett üzemnyomása általában több száz bar, de vannak 1000 bar feletti nyomásra készülő típusok is.

A Szegeden gyártott műszaki tömlők igénybevételét jól jellemzi, hogy pl. a cég 100 ill. 121°C üzemhőmérsékletre készülő kitörésgátló tömlői (choke and kill lines) – a vonatkozó API Spec. 16C szabvány előírásainak megfelelve – legalább 1 óráig ellenállnak 177 °C vagy magasabb közeghőmérsékletnek, 700 °C -os lángnak minimum 30 percig, és mindezt 1035 bar nyomáson.

Ami az új gyártósorban egyedülálló, hogy a piacon ez az első 60 m hosszban, merev csőmagon gyártó nagynyomású gumitömlő előállítására alkalmas berendezés. Különlegessége, hogy egyes rétegek emberi kéz érintése nélkül kerülnek beépítésre. Ugyancsak különleges a szabadalmaztatás alatt álló sodronyozó berendezés amely feltöltött sodronyozó dobokkal súlyában felveszi a versenyt egy kisebb vasúti mozdonnyal, és biztosítja, hogy a szálak elcsavarodás-mentesen épüljenek be.

A koncepció kidolgozása és megvalósítása jelentős műszaki tevékenységet igényelt, a projekt keretében kifejtesztett felépítőgépre nemzetközi szabadalmi bejelentést tettünk. A beruházásban számos partner működött közre. A gépészeti megvalósítás fővállalkozója a lajosmizsei Gép és Daru Kft. volt, az építkezések kivitelezője a szegedi Prioritás Kft.

NFÜ – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nemzeti Fejlesztési Terv

Gumi és textilbetét felvitele emberi kéz érintése nélkül

Nemzeti Fejlesztési Terv

60 m-es tömlő daruzása vulkanizálás előtt

Nemzeti Fejlesztési Terv

A vulkanizált tömlő kihúzása a 65 m hosszú kazánból

Magyarorszag Megujul

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg

MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
CenterPoint 2 Irodaház, 06 40 200 617
1139 Budapest, Váci út 81-83.
www.magzrt.hu

MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Honlap

NFÜ – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Honlap

Új Széchenyi Terv
Honlap